HAFTANIN MEYVESİ

HAFTANIN MEYVESİ

AYVA

Sağlıklı bir beslenmede meyvelerin önemi artık herkes tarafından bilinmelidir. Hazır satılan vitamin takviyeleri almak yerine, mevsim meyveleri tüketilmelidir. Vücudun fonksiyonlarının tam çalışması için besin ögeleri bakımından zengin olan bir çok meyveyi zaten tüketiyoruz. Mango, portakal, muz, ananas, karpuz, üzüm, elma gibi farkında olduğumuz ve devamlı sevdiğimiz bu meyvelerin yanında hafiften görünce pekte hoşnut kalmadığımız bazı meyveleri es geçeriz. Bunlardan biride Ayva. Besin dolu bu harika meyve hakkında sizlere bir yazı hazırladık. Yazımızda Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?Ayvanın içinde hangi besin maddeleri var? Ayvanın yararları nelerdir? Yüksek tansiyon hastaları neden Ayva yemeli? Ayva bağışıklık sistemini destekler mi? Ayva bağırsakları çalıştırır mı? Ayva zayıflatır mı? Ayva stresi giderir mi? sorularına  cevap vermeye çalışacağız. Yazımızın sonunda ise sakinleşmek ve günün stresinden kurtulmanız için harika bir çay tarifi vereceğiz.

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?

Türkiye'de çokça bulunan Ayva, İngilizce Quince olarak bilinen, kökeni ise Rosaceae ailesine ait, elma ve armut gibi doğal hoş kokulu bir meyvedir. Güneydoğu Asya'nın ılık ılıman bölgelerinde yetişir. Ayva tam bir mevsim meyvesidir ve sonbahardan kışa kadar sofranızda bulunabilir. Olgunlaştığında, bu meyve altın sarısı olur ve şekli armuta benzer. Şeftaliye benzer pütürlü yüzeyi ve ortasında çok sayıda tohum bulunan açık sarı, fazlaca meyve etine sahiptir.

Ayva çiğ olarak pek yenmez ama çiğ yemeyerek çok şey de kaybederiz. İçindeki hafif gıdıklayıcı asit olduğundan, yedikten sonra ağız içinde asidik bir ortam yaratır. Bu yüzden daha çok pişirilerek kullanılır. Mesela ayva tatlısı, ayva kompostosu, ayva reçeli ve turtalarda kullanılır.

Yüksek tansiyon hastaları neden Ayva yemeli? Ayvanın içinde yüksek oranda Potasyum olduğundan dolayıdır. Potasyum tansiyon dengeleyici madenlerden biridir.

Ayvanın içindeki tanenler, bakır ve C vitamini ise onu tam bir Bağışıklık Sistemi meyvesi yapmaktadır. Serbest Radikalleri donduran tam bir Antioksidandır.

Bağırsaklar vücudun 2. beynidir. Bağırsaklar bağışıklık sisteminin ciddi bir üyesidir. Bir çok besin ögesi buradan kana karışır. Ayvanın içindeki yüksek lifler, bağırsaklar için ciddi ihtiyaçtır. Probiyotikler yani bağırsaklardaki yararlı bakterilerin yaşamlarının sürmesi için lifler önemlidir.

14.02.2020 355